Çukurova Üniversitesi “Çukurova Araştırma ve İş birliği Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı
Çukurova Üniversitesi Araştırma Geliştirme Stratejileri Koordinatörlüğü ve Çukurova Teknokent ortaklığı; Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Adana Sanayi Odası ile Çukurova Kalkınma Ajansı paydaşlığıyla “Çukurova Araştırma ve İşbirliği Çalıştayı” düzenlendi.
Çalıştayın araştırma ekosistemine katkı sunmak için önemli bir fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Meryem Tuncel, “Akademik dünyamızın en iyi uygulamalarını sanayi ve diğer araştırma kurumlarıyla birleştirerek, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Çukurova Teknokent’te düzenlenen çalıştayın açılış programına Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rıfat Duran, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Remzi Özdoğan, bölge üniversitelerin rektörleri ve çok sayıda çeşitli kurumlardan araştırmacı katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana için yeşil dönüşümün önemine vurgu yaptı. Vali Köşger, bu alanda çıkan yenilikçi uygulamaların önemine ve üniversite sanayi iş birliği içerisinde geliştirilecek çözümlerin sağlayacağı değeri katılımcılarla paylaştı.
Prof. Dr. Tuncel: “Birlikte Atacağımız Adımlar Çukurova Bölgesi’nin Geleceğine Yön Verecek”
Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel de, Çukurova Bölgesi’ndeki araştırma ekosisteminin etkinliğini artırmayı, kurumları ve araştırma altyapıları arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Çukurova’nın, zengin doğal kaynakları, güçlü sanayi ve tarım yapısıyla sadece Türkiye’nin değil, dünya genelinin dikkatini çeken bir bölge olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tuncel, “Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek için, araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi bir araya getirerek sinerji yaratmamız gerektiğine yürekten inanıyorum” dedi.
“Araştırma altyapılarımızın güçlendirilmesi, iş birliğimizin derinleştirilmesi ve yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi, hepimizin ortak sorumluluğudur” diyen Prof. Dr. Tuncel, Çukurova Üniversitesi olarak bu hedefler doğrultusunda atılacak her adımı desteklemeye devam edeceklerini, çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefleyen “mavi- yeşil büyüme yaklaşımıyla” üreticilere ve sanayicilere bölge kaynaklarının çevreye duyarlı şekilde kullanılabilmesi için gereken destek ve bilgi birikiminin aktarılmasını amaçladığını ifade ederek, “Birlikte atacağımız adımlar Çukurova Bölgesi’nin geleceğine yön verecek.” şeklinde konuştu.
Çalıştayın önemine dikkat çekerek sözlerine başlayan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana sanayisinin yapısı hakkında katılımcılara bilgi verdi ve Yeşil Mutabakat kapsamında emisyon azaltıcı çevreye duyarlı önlemler alınması gerektiğini vurguladı. AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü de, Üniversite-Sanayi iş birliği ve teknoloji transfer ofisi mekanizmalarının sanayici ve bölge açısından önemine değindi.
Açılış konuşmalarının devamında Araştırma ve Geliştirme Stratejileri (ARGES) Koordinatörü Prof. Dr. Faruk Karadağ ise ARGES süreçleri çerçevesinde Çukurova Üniversitesi araştırma ekosisteminden, ARGES öncesi ve sonrası kurgusuyla veri yönetimi ve analitiği yaklaşımından, ARGES birimlerinin faaliyetlerinden ve teknokentte yürütülen ve başvurusu yapılan projelerden bahsetti.
“Yeşil ve Mavi Dönüşüm Odağında Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma”
Açılış konuşmalarının ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından “Yeşil ve Mavi Dönüşüm Odağında Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mandal sunumunda, küresel iklim krizi ve beraberinde ortaya çıkan zorluklar ile mücadelede çözüm odaklı bilimsel yaklaşımlar geliştirmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Yüksek kaynak tüketimi ve sera gazı salımı eğilimlerinin değiştirilmesi için gıda ve arazi kullanımı, kaynak verimliliği ve iklim dostu enerji yaklaşımları içeren sürdürülebilirlik dönüşümünün artık bir zorunluluk olduğuna ve bu alanda yürütülen çalışmaların önemine değinen Prof. Dr. Mandal, dünya genelinde kaynak verimliliğinin yetersizliği hakkında bilgiler paylaşarak Avrupa Yeşil Mutabakatı odaklı tarım ve gıda alanında net-sıfır salımlara yönelik 2030 hedeflerini aktardı.
Çalıştay öğleden sonraki programına Yeşil Üretim Süreçleri – İş Birliği Olanakları ve Yeşil Araştırma Süreçleri – İş Birliği Olanakları başlığında Çukurova Teknokent Konferans Salonunda, Türkiye Mavi Yeşil Dönüşüm Platformu başlıkları ile de Çukurova Teknokent Seminer Salonunda devam etti.
Çalıştayda bölgesel kalkınma çerçevesinde konuların yanı sıra mavi-yeşil dönüşüm başlığı altında Türkiye’nin çeşitli illerinden otuzu aşkın firma temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla araştırma, ticarileştirme odaklı sunumlar gerçekleştirildi.